viernes, 28 de octubre de 2011

Nigran acoge cuatro torneos a florete


La Sala de Armas de Madrid se llevó los dos trofeos masculinos disputados este fin de semana. El júnior tuvo el nombre de Carlos Llavador; y el cadete, el de Sergio Lacasta.

El podio júnior lo completaron en el segundo escalón, Guillermo Delbergue del Club de Esgrima Cardenal Cisneros de Madrid (CECC-M), y en el tercero cabe destacar a Daniel Pinto, el gallego que tira por segunda temporada bajo el escudo de la Sala de Armas de Montjuic de Barcelona (SAM-B). Lo acompañó Miguel Lajoso, venido desde Portugal.

Pablo Ambel del Club de Esgrima Macarena de Granada fue el chico más regular en sus resultados. El andaluz fue quinto en el júnior, y mejoró su posición hasta alcanzar la plata cadete en la segunda jornada. El bronce cadete volvió a ser para el SAM de Barcelona con Roger García.

La actual Campeona de España júnior María Mariño del Club de Esgrima el Olivo de Pontevedra (CEO- PO) volvió a hacerse con la victoria en la primera competición júnior de la temporada. La final fue tan ajustada que tan solo un tocado marcó la diferencia frente a Bárbara Ojeda del SAM de Barcelona.

Sin embargo, la tiradora más laureada del fin de semana fue Diana Victoria del Club de Esgrima Mediterráneo de Valencia. Tras el tercer puesto en la prueba júnior, luchó hasta proclamarse ganadora de la competición cadete al día siguiente, ante su compañera de club Emelyne Ventura. El tercer lugar fue para dos catalanas: Helena Alguero del Club Malibú de Esgrima, y María García del SAM de Barcelona.




Podio masculino júnior. De izquierda a derecha: 2º Guillermo Delbergue (CCC-M), 1º Carlos Llavador (SAMA-M), 3º Daniel Pinto (SAM-B) y Miguel Lajoso (Portugal)



Podio femenino júnior. Detrás, de izquierda a derecha: 2º Bárbara Ojeda (SAM-B), 1º Maria Mariño (CEO-PO), 3º Diana Victoria (CEME-V) y Sofia Gouveia (Portugal).  Delante: miembros de la Federación Española de Esgrima



Podio femenino cadete. De izquierda a derecha: 2º Emelyne Ventura (CEME-V), 1º Diana Victoria (CEME-V), 3º Helena Alguero (CMAL-B) y María García (SAM-B)




Nigran acull quatre tornejos a floret cadet

La Sala d'Armes de Madrid se’n va emportar els dos trofeus masculins disputats aquest cap de setmana. El júnior va tenir el nom de Carlos Llavador; i el cadet, el de Sergio Lacasta.

El podi júnior el van completar en el segon graó, Guillermo Delbergue del Club d'Esgrima Cardenal Cisneros de Madrid (CECC-M), i en el tercer cal destacar a Daniel Pinto, el gallec que tira per segona temporada sota l'escut de la Sala d'Armes de Montjuïc de Barcelona. El va acompanyar Miguel Lajoso, vingut des de Portugal per aquesta composició.

Pablo Ambel del Club d'Esgrima Macarena de Granada va ser el noi més regular en els seus resultats. L'andalús va quedar cinquè en el júnior, i va millorar la seva posició en la segona jornada fins a aconseguir la plata cadet. El bronze cadet va tornar a ser per al SAM de Barcelona amb Roger García.


La final de floret femení júnior va ser tan ajustada que tan sol un tocat de diferència va fer vencedora a Maria Mariño del Club d'Esgrima l'Olivera de Pontevedra (CEO-PO) davant Bàrbara Ojeda del SAM de Barcelona.


No obstant això, la tiradora més llorejada del cap de setmana va ser Diana Victoria del Club d'Esgrima Mediterrani de València. Després del tercer lloc en la prova júnior, va lluitar l'endemà fins a proclamar-se guanyadora de la competició cadet, davant la seva companya de club Emelyne Ventura. Dues catalanes van compartir el tercer lloc: Helena Alguero del Club Malibú d'Esgrima, i María García del SAM de Barcelona.

miércoles, 26 de octubre de 2011

Cuádruple torneo de ranking a espada

La espada ha disputado su primer torneo de ranking júnior y cadete este fin de semana en Amposta. La prueba era crucial ya que puntúa doble para los tiradores de estas categorías.
La inesperada presencia de portugueses dio un giro a la competición. Así, el ganador de espada masculina júnior fue Vasco Lorenço del país vecino. El  Club de Esgrima Europeo de Madrid (CEE-M) conquistó el resto del podio, con Guillermo Sánchez en el segundo lugar.
La final de espada femenina fue ajustada y polémica debido a la nueva norma de pasividad*. Finalmente, Berta Peña (CEE-M)  venció a Teresa Delgado (VCE-VA), sin llegar a agotar el marcador.
La prueba cadete del domingo sirvió para que Yulen Pereira (CEE-M) mejorara su tercer puesto del día anterior y consiguiera esta vez la victoria. El del europeo se impuso a Álvaro Ibáñez de la Sala de Esgrima de Burgos.
En la segunda jornada, Naiara Aldana aprovechó la oportunidad de superarse tras un sábado discreto. La tiradora del Club de Esgrima Barajas se proclamó vencedora ante Flavia Pérez de Burgos.
Por lo que a los tiradores catalanes respecta, la participación más destacada fue en espada masculina júnior. Aleix Heredia de la Sala de Armas de Montjuic (SAM-B) y Marc Andreu de la Sala d’Esgrima d’Amposta llegaron a ser finalistas.
El escenario de la prueba fue Amposta. La esgrima tiene una gran influencia en el pueblo tarraconense. Sin embargo, el pabellón dispuesto para la competición no fue el óptimo a muchos ojos. La amplia participación superó las expectativas de los organizadores de la Sala de Esgrima de Amposta. En consecuencia, los horarios se dilataron, y deportistas, entrenadores y árbitros comentaron la dificultad de su práctica en un espacio tan ajustado.

*La pasividad o no combatividad se produce cuando ha transcurrido un minuto entero sin que haya habido tocado, o bien quince segundos sin contacto de hierro. En este caso, se pasa al siguiente tiempo- un combate se divide en tres tiempos de tres minutos cada uno- sin que haya descanso para los deportistas ni lugar para consejos de los entrenadores. Así, se llega a un único minuto final de combate en el que uno de los dos debe ganar.

Podio de espada femenina júnior. De izquierda a derecha: 2a Teresa Delgado (VCE-V), 1a Berta Peña (CEE-M) y 3as Sara Fernández (CEE-M) y Macarena Centenera (VCE-V)


Podio de espada maculina júnior. De izquierda a derecha: 2º Guillermo Sánchez (CEE-M), 1º Vasco Lorenço  y 3º Alberto Andrés y Yulen pereira (CEE-M)

Quàdruple torneig de rànquing a espasa

L'espasa ha disputat el seu primer torneig de rànquing júnior i cadet aquest cap de setmana a Amposta. La prova era crucial ja que puntua doble per als tiradors d'aquestes categories.
La inesperada presència de portuguesos va donar un gir a la competició. Així, el guanyador d'espasa masculina júnior va ser Vasco Lorenço del país veí. El Club d'Esgrima Europeu de Madrid (CEE-M) va conquerir la resta del podi, amb Guillermo Sánchez en el segon lloc.
La final d'espasa femenina va ser ajustada i polèmica a causa de la nova norma de passivitat*. Finalment, Berta Peña (CEE-M) va vèncer a Teresa Delgado (VCE-VA), sense arribar a esgotar el marcador.
La prova cadet de diumenge va servir per a què Yulen Pereira (CEE-M) millorés el seu tercer lloc del dia anterior i aconseguís aquesta vegada la victòria. El de l'europeu es va imposar a Álvaro Ibáñez de la Sala d'Esgrima de Burgos. En la segona jornada, Naiara Aldana va aprofitar l'oportunitat de superar-se després d'un dissabte discret. La tiradora del Club d'Esgrima Barajas es va proclamar vencedora davant Flavia Pérez de Burgos.



Pel que als tiradors catalans respecta, la participació més destacada va ser en espasa masculina júnior. Aleix Heredia de la Sala d'Armes de Montjuïc (SAM-B) i Marc Andreu de la Sala d’Esgrima d’Amposta van arribar a ser finalistes.
L'escenari de la prova va ser Amposta. L'esgrima té una gran influència en aquest poble tarragoní. No obstant això, el pavelló disposat per a la competició no va ser l'òptim a molts ulls. L'àmplia participació va superar les expectatives dels organitzadors de la Sala d'Esgrima d'Amposta. En conseqüència, els horaris es van dilatar, i esportistes, entrenadors i àrbitres van comentar la dificultat de la seva pràctica en un espai tan ajustat.

*La passivitat o no combativitat es produeix quan ha transcorregut un minut sencer sense que hi hagi hagut tocat, o bé quinze segons sense contacte de ferro. En aquest cas, es passa al següent temps- un combat es divideix en tres temps de tres minuts cadascun- sense que hi hagi descans per als esportistes ni lloc per a consells dels entrenadors. Així, s'arriba a un únic minut final de combat en el qual un dels dos ha de guanyar.

domingo, 23 de octubre de 2011

Pablo Roser y Sandra Vicente, sablistas ganadores de la primera liga catalana júnior

El sable júnior disputa su primera liga catalana al complejo deportivo Reina Elisenda de Barcelona. La competición para menores de veinte años convocó a más de treinta tiradores.


La victoria fue por Pablo Roser de la Sala de Armas Montjuic (SAM). El tirador de quince años está becado por segundo año al Centro de Tecnificación Deportiva Joaquim Blume. El segundo lugar fue por Pepe Serrahima, también de SAM, y el tercero lo compartieron Marc Moré, del mismo club, y Victor Portabella, del Club de Esgrima Escola Hongaresa d’Esgrima (CEEHEB) que dio el toque de color al podio.

La final en la modalidad femenina, enfrentó a Sandra Vicente del CEEHEB y Maria Pou del SAM, que habían sido terceras en la primera liga catalana en categoría absoluta. Finalmente, Vicente se impuso al monopolio del podio por parte de SAM. Irene Suárez y Berta Bello las dos del SAM completaron el tercer escalón.

El SAM hizo el seguimiento de la competición de cerca vía twitter. Nada más conocer los resultados, el club felicitó a sus tiradores por haber dado al podio el color azul y naranja de su chándal.


Pablo Roser, ganador de la liga catalana


Pablo Roser i Sandra Vicente, sabristes guanyadors de la primera lliga catalana júnior

El sabre júnior  disputa la seva primera lliga catalana al complex esportiu Reina Elisenda de Barcelona. La competició per a menors de vint anys va convocar a més de trenta tiradors.

La victòria va ser per Pablo Roser de la Sala d’Armes Montjuic (SAM). El tirador de quinze anys està becat per segon any al Centre de Tecnificació Esportiva Joaquim Blume. El segon lloc va ser per Pepe Serrahima, també del SAM, i el tercer el van compartir Marc Moré, del mateix club, i Victor Portabella, del Club d’Esgrima Escola Hongaresa d’Esgrima (CEEHEB) que va donar el toc de color al podi.

La final en la modalitat femenina, va enfrontar a Sandra Vicente del CEEHEB i Maria Pou del SAM, que havien estat terceres en la primera lliga catalana en categoria absoluta. Finalment, Vicente es va imposar-se al monopoli del podi per part del SAM. Irene Suárez i Berta Bello (SAM) van completar el tercer graó.

El SAM va fer el seguiment de la competició de prop via twitter.  Només conèixer els resultats, el club felicitava els seus tiradors per haver donat al podi el color blau i taronja del seu xandall.

viernes, 21 de octubre de 2011

ESGRIMA PARA PRINCIPIANTES



Hasta ahora esta página ha sido muy enfocada a gente ya especializada en la esgrima. Pero hoy, en respuesta a las peticiones recibidas, dedicamos un apartado a los que son nuevos en este mundo.

A continuación, se presenta una pequeña introducción a la esgrima real, una desmitificación de leyendas urbanas y falsas creencias. A partir de ahora todos sabremos de qué hablamos cuando La ESGRIMA ES NOTICIA:

¿Qué es la esgrima?
Sí, la esgrima es aquello de la espada, aunque también se podría decir, aquello del florete y del sable. La esgrima es un deporte de combate, es ataque y defensa, habilidad, destreza en el arte de manejar un arma.
¿Espadas, floretes o sables?
Son las tres armas, con características diferentes (forma, pes...) que dan lugar a las tres modalidades de la esgrima, con su propia técnica y normativa.


¿En qué consiste?
Se trata de tocar al rival y que no te toquen!

¿Pinchan?
NO! Las armas no están afiladas! A la punta tienen un botón (cómo lo de los bolis sin tapón) que al tocar el rival se hunde.

¿Lleváis cables en la espalda?
Sí. Pero NO nos electrocutamos. El arma va conectada a un circuito eléctrico para facilitar la tarea del árbitro. Al hundirse la punta se cierra el circuito y de este modo el aparato da la señal de tocado: se enciende una luz y suena un ruido.


marcador de esgrima

¿El que hace esgrima, es un esgrimista?
Sí. Será espadista, floretista o sablista en función de la modalidad. Pero el término más utilizado es el de tirador, es decir, la persona que “tira”, que está en combate (nunca la que “juega”, la esgrima no es un juego).

¿Y decís En garde! y touche!?
Es el árbitro quién pide que los tiradores que se pongan en guardia, preparados para empezar el combate, y quien para el combate cuando hay un tocado. El francés es el idioma oficial de la esgrima, y se utiliza en las competiciones internacionales. Pero aquí lo decimos en castellano (o catalán). A veces, lo que sí hacen los tiradores al conseguir un tocado es chillar para descargar la adrenalina y la tensión acumuladas por la concentración que requiere.

Si tienes alguna duda más, deja un comentario con tu pregunta porfavor, y tendrás respuesta también!



ESGRIMA PER PRINCIPIANTS
Fins ara aquesta pàgina ha estat molt enfocada a gent especialitzada en l’esgrima. Però avui, en resposta a les peticions rebudes, dediquem un apartat als que són nous en aquest món.
A continuació, es presenta una petita introducció a l’esgrima real, una desmitificació de llegendes urbanes i falses creences. A partir d’ara tots sabrem de què parlem quan L’ESGRIMA ÉS NOTÍCIA:

Què és l’esgrima?
Sí, l’esgrima és allò de l’espasa, tot i que també es podria dir, allò del floret i del sabre. L’esgrima és un esport de combat, és atac i defensa, habilitat, destresa en l’art de manejar un arma.

Espases, florets o sabres?
Són les tres armes, amb característiques diferents (forma, pes...) que donen lloc a les tres modalitats de l’esgrima, amb la seva pròpia tècnica i normativa.

En què consisteix?
Es tracta de tocar al rival  i que no et toquin!

Punxen?
NO! Les armes no estan esmolades! A la punta tenen un botó (com el dels bolis sense tap) que en tocar el rival s’enfonsa.

Porteu cables a l’esquena?
Sí. Però NO ens electrocutem. L’arma va connectada a un circuit elèctric per facilitar la feina de l’àrbitre. En enfonsar-se la punta es tanca el circuit i d’aquesta manera l’aparell dóna la senya de tocat: s’encén una llum i sona un soroll.

El que fa esgrima, es un esgrimista?
Sí. Serà espasista, floretista o sabrista depenent de la modalitat. Però el terme més utilitzat és el de tirador, és a dir, la persona que “tira”, que està en combat (mai la que “juga”, l’esgrima no és un joc).

I dieu En garde! i touche! ?
És l’àrbitre qui demana que els tiradors que es posin en guàrdia, preparats per començar el combat, i qui atura el combat quan hi ha un tocat. El francès és l’idioma oficial de l’esgrima, i s’utilitza en les competicions internacionals. Però aquí ho diem en català o castellà.  De vegades, el que sí fan els tiradors en aconseguir un tocat és cridar per descarregar l’adrenalina i la tensió acumulades per la concentració que requereix.

Si tens algun dubte més, deixa-la com a comentari siusplau, i també tindràs resposta!

espada


florete


sable

miércoles, 19 de octubre de 2011

Los sablistas cadetes y júniors comienzan la temporada con un doble Torneo Nacional de Ranking

Los sablistas más jóvenes comienzan su temporada nacional con cuatro pruebas en un mismo fin de semana. El primer Torneo Nacional de Ranking se disputó en el Centro Nacional de entrenamiento de Madrid, la primera jornada en categoría cadete y al día siguiente en categoría júnior.
Los ganadores de la prueba cadete (menores de diecisiete años) fueron María Teresa Betegon del Club de Esgrima Madrid (CE-M), que coronó un podio íntegramente de la Comunidad de Madrid y Diego Calviño, que actualmente tira por la Federación Madrileña de Esgrima (FED-M).
El nombre de la jornada fué sin duda el de Sara Estrada de la Sala de Armas de Madrid (SAMA-M). Esta joven de dieciséis años, consiguió un tercer lugar el sábado en su categoría, y se proclamó ganadora de la prueba júnior (hasta veinte años) al día siguiente. Tras lograr la medalla de plata del Campeonato de España en primavera, Estrada inicia la nueva temporada como líder.
En cambio, el sable masculino no tuvo un único protagonista. Sergio Escudero, también de la Federación Madrileña de Esgrima (FED-M), se proclamó sin dificultad vencedor de la prueba júnior.
En cuanto a los esgrimistas catalanes, Dídad Navarro y Víctor Portabella, ambos de la Escola Hongaresa d’Esgrima conquistaron el tercer escalón del podio cadete. Marc Moré de la Sala d’Armes Montjuic de Barcelona (SAM-B) consiguió también el tercer puesto júnior, mientras su compañero de club Pepe Serrahima se quedó a las puertas.
Por su cuenta, las chicas del SAM se tuvieron que conformar con el undécimo puesto para la cadete Maria Pou y el décimo para la júnior Maria José Blanco.

 Podio de sable masculino júnior. De izquierda a derecha: Sergio Escudero (FED-M), Fernando Pereda (CEB-M), Marc Moré (SAM-B) y Javier Velasco (CE-M)


Els sabristes cadets i júniors comencen la temporada amb un doble Torneig Nacional de Rànking

Els sabristes més joves comencen la seva temporada nacional amb quatre proves en un mateix cap de setmana. El primer Torneig Nacional de Rànquing  es va disputar al Centre Nacional d'entrenament de Madrid, la primera jornada en categoria cadet i l'endemà en categoria júnior.

La guanyadora de la prova cadet (menors de disset anys) va ser María Teresa Betegon del Club d'Esgrima Madrid (CE-M), que va coronar un podi íntegrament de la Comunitat de Madrid.  La prova masculina la va guanyar Diego Calviño, que actualment tira per la Federació Madrilenya d'Esgrima (FED-M).

El nom de la jornada va ser sense dubte el de Sara Estrada de la Sala d'Armes de Madrid (SAMA-M). Aquesta jove de setze anys, va aconseguir un tercer lloc el dissabte en la seva categoria, i es va proclamar guanyadora de la prova júnior (fins a vint anys). Estrada, actual sotscampiona d'Espanya, inicia la nova temporada com a líder.

En canvi, el sabre masculí no va tenir un únic protagonista. Sergio Escudero, també de la Federació Madrilenya d'Esgrima (FED-M), es va proclamar sense dificultat vencedor de la prova júnior.

Pel que fa als esgrimistes catalans, Dídad Navarro i Víctor Portabella, tots dos de l’Escola Hongaresa d’Esgrima van conquistar el tercer graó del podi cadet. Marc Moré de la Sala d’Armes Montjuïc de Barcelona (SAM-B) va aconseguir també el bronze júnior, mentre el seu company de club Pepe Serrahima es va quedar a les portes.

Per la seva banda, les noies del SAM van haver de conformar-se amb l'onzè lloc per a la cadet Maria Pou i el desè per a la júnior Maria José Blanco


martes, 18 de octubre de 2011

El florete se suma al circuito catalán de esgrima




Sable y espada ya habían empezado: sólo faltaba el florete. El circuito catalán de esgrima ya está en plena marcha. La primera liga catalana de florete en categoría júnior (menores de veinte años) ha tenido lugar este fin de semana en el Complejo Deportivo Reina Elisenda de Barcelona, sede de la Federación Catalana de Esgrima.



La ganadora fue Barbara Ojeda Sala de Armas Montjuic de Barcelona (SAM ).El segundo lugar fue para María García, que se ha incorporado esta temporada al Centro Joaquim Blume de tecnificación Deportiva. El podio lo completaban Cristina García también de SAM y Helena Alguero del club de Esgrima Malibú (CMAL-B).

La final masculina la disputaron Daniel Pinto, el tirador gallego que tira por el SAM de Barcelona, contra Jorge Pla del Club Gimnasio Llenas. Finalmente Pinto se proclamó vencedor, mientras su compañero de club Eduard Esquerdo ocupaba la tercera plaza, junto con Joan Herreras del CMAL-B.



 Podio de florete femenino. De izquierda a derecha: Cristina García, María garcí y Bárbara Ojeda


Podio de florete masculino. De izquierda a derecha:Joan Herreras, Daniel Pinto y Eduard Esquerdo



El floret es suma al circuit català d’esgrima          

Sabre i espasa ja havien començat: només faltava el floret. El circuit català d’esgrima ja està en plena marxa. La primera lliga catalana de floret en categoria júnior (menors de vint anys) ha tingut lloc aquest cap de setmana al Complex Esportiu Reina Elisenda de Barcelona, seu de la Federació Catalana d’Esgrima.
La guanyadora  va ser Barbara Ojeda Sala d’Armes Montjuic de Barcelona (SAM ).El segon lloc va ser per Maria García, que s’ha incorporat aquesta temporada al Centre Joaquim Blume de tecnificació Esportiva. El podi el completaven  Cristina Garcia també del SAM i Helena Alguero  del club d’Esgrima Malibú (CMAL-B).
La final masculina la van disputar Daniel Pinto, el tirador gallec que tira pel SAM de Barcelona, contra Jorge Pla del Club Gimnàs Llenas. Finalment Pinto es proclamà vencedor, mentre el seu company de club Eduard Esquerdo ocupava la tercera plaça, junt amb Joan Ferreres del CMAL-B.

lunes, 17 de octubre de 2011

La Real Federación Española de Esgrima potencia la espada femenina con un nuevo proyecto

Nace un nuevo proyecto con el objetivo de potenciar la espada femenina en vistas a formar un equipo nacional que sea competitivo internacionalmente. El comité técnico de la de la Real Federación Española de Esgrima (RFEE), del que forman parte Eduard Manucu, Leoncio Alarcia y Ángel Fernández, ha sido el responsable de la creación y el desarrollo del plan.
La primera concentración enmarcada en dicho proyecto terminó ayer domingo. Las mejores espadistas del Estado español han sido convocadas a entrenamientos de más de siete horas diarias, durante cuatro días. El escenario escogido ha sido Valladolid, aprovechando el Torneo Nacional de Ranking que ha tenido lugar este fin de semana.
Las tres entrenadoras responsables del proyecto, todas ellas ex tiradoras del equipo nacional, están especializadas cada una en un área fundamental de la esgrima. Ileana Duarte desarrollará  fundamentalmente los aspectos técnico-tácticos; la psicóloga Carolina Sancho se centrará en el ámbito mental de las deportistas; y Helena Torrecilla, licenciada en Ciencias de la Actividad Física y el Deporte, se encargará de la preparación física. Sin embargo, todo el trabajo se llevará a cabo de manera conjunta y consensuada.
El abanico de actividades realizadas va desde asaltos guiados, a charlas sobre la importancia de la visualización en el deporte, pasando por sesiones de carrera continua y condicionamiento físico, ejercicios específicos de desplazamientos de esgrima, equilibrio y coordinación.
Sin embargo la “no intromisión” en la labor de los clubs ha sido una de las constantes en las indicaciones y consejos de las entrenadoras de la Federación Española, cuyo objetivo es ofrecer una base que cada esgrimista adapte a sus necesidades. Todo con la finalidad de formar unas deportistas completas.
El plan en su conjunto, y la concentración en concreto han recibido la aprobación mayoritaria, si bien se han oído algunas voces escépticas al respecto. Las deportistas han valorado de forma muy positiva el trabajo realizado, la metodología, y han remarcado el buen ambiente creado, al margen de las rivalidades en la pista.

 Les esportistes convocades a la concentració per la Real Federación Española de Esgrima

La Real Federació Espanyola d'Esgrima impulsa l'espasa femenina amb un nou projecte

Neix un nou projecte amb l'objectiu de potenciar l'espasa femenina en vistes a formar un nou equip nacional que sigui competitiu internacionalment. El comitè tècnic de la de la Real Federació Espanyola d'Esgrima (RFEE), del que formen part Eduard Manucu, Leoncio Alarcia i Ángel Fernández, ha estat el responsable de la creació i el desenvolupament del pla.
La primera concentració emmarcada en aquest projecte va acabar ahir diumenge. Les millors espasistes de l'Estat espanyol han estat convocades a entrenaments de més de set hores diàries, durant quatre dies. L'escenari escollit ha estat Valladolid, aprofitant el Torneig Nacional de Rànquing que ha tingut lloc aquest mateix cap de setmana.

Les tres entrenadores responsables del projecte, totes elles ex tiradores de l'equip nacional, estan especialitzades cadascuna en un àrea fonamental de l'esgrima. Ileana Duarte desenvoluparà fonamentalment els aspectes tècnic- tàctics; la psicòloga Carolina Sancho es centrarà en l'àmbit mental de les esportistes; i Helena Torrecilla, llicenciada en Ciències de l'Activitat Física i l'Esport, s'encarregarà de la preparació física. No obstant això, tot el treball es durà a terme de manera conjunta i consensuada.

El ventall d'activitats realitzades va des d'assalts guiats, a xerrades sobre la importància de la visualització en l'esport, passant per sessions de carrera contínua i condicionament físic, exercicis específics de desplaçaments d'esgrima, equilibri i coordinació.
No obstant això la “no intromissió” en la tasca dels clubs ha estat una de les constants en les indicacions i consells de les entrenadores de la Federació Espanyol. L’objectiu és oferir una base que cada esgrimista adapti a les seves necessitats, amb la finalitat de formar-les com esportistes completes.

El pla en el seu conjunt, i la concentració en concret han rebut l'aprovació majoritària, si bé s'han sentit algunes veus escèptiques. Les esportistes han valorat de forma molt positiva el treball realitzat, la metodologia, i han remarcat el bon ambient creat, al marge de les rivalitats en la pista

domingo, 16 de octubre de 2011

La espada femenina disputa el primer Torneo Nacional de Ranking

La espada femenina inicia su temporada a nivel estatal. Más de ochenta deportistas se han dado cita en Valladolid para el primer Torneo Nacional de Ranking (TNR) de categoría absoluta.

Las semifinales cruzaron por un lado a la tiradora de origen húngaro Dora Kiskapuski, del Valladolid Club de Esgrima (VCE) con Elena Martín Castillo de la Sala de Armas de Madrid (SAMA). Mientras, la espadista Macarena Centenera, también del club anfitrión, se enfrentaba con Irene Benedicto de la Sala de Armas Montjuic (SAM) de Barcelona, a la pista del lado.

Las plazas de la final las consiguieron Martin Castillo y Centenera. Finalmente, venció Macarena Centenera. La joven tiradora de 17 años pudo levantar el trofeo invicta.

Esta primera competición llega después de cuatro días de concentración convocada por la Federación Española de Esgrima. Las mejores deportistas del estado español se han entrenado juntas por primera vez. El objetivo principal de la concentración ha sido subir el nivel de la espada femenina en vistas a formar un equipo nacional que compita internacionalmente. Los resultados inmediatos se han podido notar en la calidad de los asaltos disputados en esta primera competición.
Podi d'esquerra a dreta: 2a Elena Martín Castillo (SAMA), 1a Macarena Centenera (VCE), 3es Dora Kiskapuski(VCE), i Irene Benedicto (SAM) 

L’espasa femenina inicia la seva temporada a nivell estatal. Més de vuitanta esportistes s’han donat cita a Valladolid pel primer Torneig Nacional de Rànquing (TNR) de categoria absoluta.
Les semifinals van creuar per una banda a la tiradora d’origen hongarès Dora Kiskapuski, del Valladolid Club de Esgrima (VCE) amb Elena Martín Castillo de la Sala de Armas de Madrid (SAMA). Mentre, l’espasista Macarena Centenera, també del club amfitrió s’enfrontava amb Irene Benedicto de la Sala d’Armes Montjuic (SAM) de Barcelona, a la pista del costat.
Les places per la final les van aconseguir Martin Castillo i Centenera. Finalment, va vèncer Macarena Centenera. La jove tiradora de 17 anys va poder alçar el trofeu invicta.
Aquesta primera competició arriba després de quatre dies de concentració de convocades per la Federación Española de Esgrima. Les millors esportistes a d’arreu de l’estat espanyol  s’han entrenat plegades per primer cop. L’objectiu principal de la concentració ha estat pujar el nivell de l’espasa femenina en vistes a un formar un equip nacional que competeixi internacionalment. Els resultats immediats s’han pogut notar en la qualitat dels assalts disputats en aquesta primera competició.

jueves, 13 de octubre de 2011

El circuit català d’esgrima arrenca amb competicions d'espasa i sabre

El circuit català d’esgrima ha començat aquest cap de setmana. Les competicions en modalitat d’espasa i sabre han donat el tret de sortida a la temporada.

La primera lliga catalana d’espasa masculina en categoria júnior (menors de 20 anys) va tenir lloc dissabte al centre de Tecnificació Esportiva Terres de l’Ebre a Amposta. Una ajustada final va donar la victòria a Guillem Manzanares front  Aleix Heredia, tots dos de la Sala d’Armes Montjuic  SAM, i esportistes d’alt rendiment al Car de Sant Cugat. Els tercer llocs exaecuo van ser compartit  per Alejo Torres del SAM i Josep Moreno de la Sala d’Esgrima d’Amposta, que van perdre la semifinal.

L’espasa femenina va competir a Barcelona en la segona jornada. El podi el van dominar les noies del SAM. Clara Enciso va quedar primera, Irene Benedicto segona, i terceres Helena López i Patricia Jiménez. Totes elles són integrants de l’equip d’alt rendiment català al CAR.

Podi d'espasa femeniana. D'esquerra a dreta: 1a Clara Enciso, 2a Irene Benedicto, 3es Helena López i Patrícia Jiménez


La lliga catalana de sabre en categoria absoluta es disputava alhora en el mateix Complex Esportiu Reina Elisenda de Barcelona. En la modalitat masculina Lucas Casanova del SAM es va proclamar vencedor davant Pepe Serrahima (SAM). Les medalles de bronze se les van quedar Josep Peya (SAM) i Oscar González del nou Club Esportiu Escola Hongaresa d’Esgrima (CEEHEB).

 Podi de sabre masculí. D'esquerra a dreta: 1r Lucas Casanova (SAM),2n Pepe Serrahima (SAM) i 3r Josep Peya (SAM)


En sabre femení,  les germanes Bello es van imposar en unes semifinals contra Maria Pou del SAM i Sandra Vicente del CEEHEB. Finalment, Carla Bello va guanyar la seva germana menuda Berta Bello.

Podi de sabre femení. D'esquerra a dreta: 1a Carla Bello (SAM),2a Berta Bello (SAM) i 3es Sandra Vicente (CEEHEB) i Maria Pou (SAM)

jueves, 6 de octubre de 2011

Presentació del programa social FEM.sport en suport de la dona esportista

Foto de família de les esportistes en recolzament del FEM.sport

 
La Fundació Esportiva Sant Cugat (FES) dona el tret de sortida a FEM.sport. Aquest nou programa social vol fomentar la pràctica de l’activitat física esportiva femenina, segons informa la Unió Esportiva Sant Cugat (UESC) .
La presentació oficial d’aquest projecte va tenir lloc al CAR de Sant Cugat el passat dissabte 1 d’octubre. Les dones esportistes més il·lustres del territori català i les institucions esportives s’hi van reunir. Va ser un honor per mi assistir a l’acte en qualitat d’esportista convidada, acompanyant a Marina Borrego, vocal de la Federació Catalana d’Esgrima. Agraeixo a la federació catalana d’esgrima que m’oferís l’oportunitat de narrar l’esdeveniment en primera persona.
La cerimònia va ser conduïda per les periodistes Isabel Bosch i Imma Pedemonte. Mamen Matasanz, directora de FEM.sport va començar explicant breument la peculiaritat d’aquest projecte concret respecte iniciatives anteriors de la Fundació Esportiva Sant Cugat (FES), com “Tots podem” i “Enganxa’t als valors”. La novetat és que els objectius es concretaran en funció de les condicions físiques i ocupacionals de les diferents edats de la dona (infància, joventut, maduresa, senectut).
En la següent intervenció, Marta Carranza del Consejo Superior de Deportes (CSD) va apuntar algunes dades: encara hi ha un 20%menys de pràctica esportiva femenina respecte la masculina, i les dones representen un 10% menys com a directives a les institucions de l’esport.  És per això que Hortènsia Graupera de la Secretaria General de l’esport va fer una crida a les dones esportistes a ocupar càrrecs a les seves federacions.
A continuació, el Sr. Xavier Tizón, Regidor d’Esports de l’Ajuntament de Sant Cugat va matisar l’aspecte positiu de que aquest projecte no es dirigeixi exclusivament a les dones. Al contrari, està obert a tothom, i de especialment promou una pràctica de l’esport saludable en família.
Els Presidents de la Fundació i de la UESC Jordi Torrens i Valentí Feixas van apostar per l’empenta de les empreses privades en un temps tant difícils econòmicament per tirar endavant programes socials.
Per finalitzar, l’aparició sorpresa de l’Oriol Cruz del programa de TV3 “Crackòvia” va donar un toc d’humor. Tanmateix, va deixar a l’aire una reflexió sobre les diferències de gènere en el tractament informatiu fins i tot en els esports majoritaris.
Encara queden per concretar com es manifestaran totes aquestes bones propostes en cadascun dels esports. Seguirem amb atenció l’evolució en l’àmbit de l’esgrima.


domingo, 2 de octubre de 2011

Els esgrimistes catalans inicien la pretemporada

Pista d'atletisme del CAR de Sant Cugat


Els esgrimistes catalans ja s’entrenen a les instal·lacions del Centre d’Alt Rendiment esportiu (CAR) de Sant Cugat. Aquest curs es compta amb la incorporació de l’equip d’espasa femenina.
L’equip d’espasa femenina júnior inicia una nova fase de la seva formació esportiva. Les espasistes han superat el període de tres anys de tecnificació al Centre de Tecnificació Esportiva Joaquim Blume a Esplugues de Llobregat. Les noies s’afegeixen a l’equip d’alt rendiment d’espasa, fins ara integrat únicament per nois. Juanjo Michavila ja era l’entrenador dels dos grups per separat, i ha propiciat aquesta unificació per millorar els entrenaments en qualitat i quantitat.

La pretemporada es va iniciar després d’un descans d’un mes. Els entrenaments han estat fins ara fonamentalment de preparació física. L’objectiu és recuperar la forma perduda durant el període de vacances.
  
En les sessions programades pel primer mes, es treballa tant la resistència aeròbica, com la recuperació del to muscular. Així, activitats com la carrera contínua i peses mai falten a l’agenda dels esportistes. També es combina la pràctica d’altres esports com ara el bàsquet, l’handbol o el voleibol. D’aquesta manera, es pretén fomentar la pràctica multiesportiva amb objectius lúdics dins l’alt rendiment. A la vegada, es vol unir el nou grup d’entrenament que aquest any s’ha format.

Els esgrimistes fan peses al gimnàs del CAR